BIO -slo

Urša Štrukelj je interdisciplinarna umetnica, saj se giblje v preseku različnih področij, kot so raziskovanje giba, unikatno (pre)oblikovanje, video in poezija, kjer vedno znova išče nove kreativne oblike izraza.

Končala srednjo oblikovno šolo, smer industrijsko oblikovanje ter slikarsko šolo akad.slikarja Zmaga Modica.
Diplomirala iz filozofije in soc. kulture na področju estetike, Artaudovega gledališča in filma.
Sodelovala v več sodobno plesnih predstavah in projektih, od katerih ustvarila tudi predstavo Ker sem zamudila barve, kjer se je predstavila kot pesnica, gibalka, scenografinja in kostumografinja.
Vzporedno se je izobraževala na številnih plesno- koreografskih in cirkuških delavnicah.
2004 je soustvarila skupino Trupa Aduta, ki je ustvarila mnogo predstav in jih predstavila na uličnih festivalih, se dokazala na nastopih in širila svoje znanje skozi delavnice doma in po svetu.
Leta 2007 je soustvarila kulturno ekološko društvo Smetumet, v katerem je delovala kot idejna vodja do leta 2013. Znotraj društva ustvarjala umetniško oblikovalsko osveščevalne pedagoške projekte. Od razstav, gverilskih akcij, ustvarjalnih delavnic, oblikovanj prostorov, oblikovanja izdelkov Z njimi se predstavila na mnogih dogodkih, festivalih, konferencah,v vrtcih in šolah.
Kot vizualna umetnica že več kot 20 let razvija svojo znamko Dilight, kjer se poigrava z igro svetlobe v transparentnih slikah v steklu in blagu, ustvarja tekstilije, unikatna oblačila in njihovo inovativno predelavo. Z oljnimi slikami prejela mnogo nagrad. 
Svoje delo vidi kot ustvarjalno energijo, ki se manifestira skozi različne oblike med raziskovanjem in ustvarjanjem.