Ker so nam bile lanskoletne in predlanskoletne počitnice prav vsem tako zelo všeč, jih bomo letos ponovili. Všeč je bilo in otrokom in staršem in celemu delovnemu timu. Vse naše landart umetnine so navdušile celo gospodarici sončne posesti Sončni log. Lahko pridemo zopet! Vabljeni ob letu osorej.
Ogled fotk na fb strani 2020, 2021. 
ter tukaj

  • Facebook
  • Instagram

DIŠEČE ZRAČNE POČITNICE 2023

kreativno počitniško varstvo za otroke 

2. do 7. julija 2023

posest Sončni log na Krasu

 

Na robu vasi Hudi log je posest, na posesti je hiša, pred hišo je drevo in na drevesu visijo tri svile. Ob drevesu stoji okrogla kamnita miza, ob hiši je nasad sivke, pred hišo velik travnik, ob travniku pisana pravljična hiška. Vse je kot nalašč pripravljeno da ponovno izčaramo zanimive, dišeče, čarovniške, kr divje počitnice, kjer bomo plezali po svilah, ustvarjali svoje dišeče pripravke, ostrili nosove, destilirali sivko, delali travnato jogo, plesali in se smejali. Jasno! in zabušavali, saj bodo vendar počitnice. Postali bomo umetniki v naravi in ustvarjali s kamenjem, lesom, mahom, listi, vejami, s tem kar bomo pač našli na naši posesti. Lani smo naredili tipi Zaupanja in noro lepo mandalo v Art cafeju.  Imeli bomo filozofske debate, trenutke tišine ter pravljične izlete.

Čez dan bo treba nabrati kaj lesa, da bomo zvečer ob ognju igrali inštrumente, peli,plesali in se zabavali. Spali bomo v hiši, mini hiški, v viseči mreži ali v šotoru na travniku. Po želji!

Razdelili se bomo v dve skupini po starosti, ki se bosta menjali na delavnici plesa na svili in naravne kozmetike. 

 

Marša se je izkazala z izvrstno vegansko-vegi kuhinjo, začinjeno s divjo hrano, ki jo bomo sami nabrali. ps: Lani so tudi mesojedci preživeli. 

 

Te počitnice so mešanica med prosto igro, učenjem novih veščin in ozaveščanja otrok o tem, kaj nam narava vse ponuja. Kako kultiviramo odnos z naravo? Smo umetniki skupaj z njo. Narava in vse živo v njej, je vse živo v nas. Kaj lahko uporabimo za prehrano, kaj za zdravje, kaj za pike, kaj za opekline, kaj za nego? Kako se sami preskrbimo v največji meri? Kako začutimo naravo šele v tišini? Zakaj smo kdaj tiho? In zakaj se moramo nujno o nekaterih stvareh pogovarjati, si deliti mnenje? Imeli bomo poseben čas za urjenje tišine in urjenje izražanja mnenj, debatiranja. 

 

Prinesi inštrument, spalko, podloga za na tla, oblačilo za menjavo, ki ga ne nosiš več ter eno osebno darilce.

 

Za prevoz iz Ljubljane na Kras bo poskrbljeno s kombijem.

Ob koncu, v petek 8.julija ob 16h ste starši vabljeni da nas pridete pogledat. Imeli bomo kratko predstavitev našega 5-dnevnega druženja, zato bodite točni. Naredili bomo čutno interaktivno predstavo za starše. Dotikala se bo tem kaj smo ustvarili v naravi, kako smo se izurili na svili, katere nove užitne rastline poznamo, kakšno kozmetiko smo si ustvarili za domov, o čem smo debatirali. Veliko bo za videt, slišat, za povohat in se čudit.

Čudenje je vir ŽIVOSTI.

 

okvirni PROGRAM:

8-9h- PLES na travniku (zbujanje teles v tišini in jutranji krog občutij)

9-10h- DIVJI (samopostrežni) zajtrk

10h-12h- Ples na SVILI / DIŠEČA čarovnija

12h-14h- LAND art- (ustvarjanje z naravo, v naravi)

14h-15h- DIVJE kosilo- na ognju

16h-18h- Ples na SVILI / DIŠEČA čarovnija

prosto divjanje in ustvarjanje

18h-19h- večerja- iz pravljice

OGENJ, petje, ples in prosto divjanje

10h dalje TIŠINA!

 

Počtitnice so namenjene otrokom, ki radi raziskujejo nove stvari in si želijo naučiti novih veščin. Dobrodošel je kdorkoli, ki lahko zdrži 5 dni brez doma in staršev. Otroci naj pridejo brez telefonov in med počitnicami ne bo klicanja domov in predčasnega odhajanja domov. Prosim da se o tem prej pogovorite z otroki. 

POČITNIŠKI TIM sestavljamo:

Urša Štrukelj

RE-kreativka, filozofinja, plesalka

 

Obožujem naravo, divjino, ples in kreativnost. Diplomirala sem iz filozofije in socilogije kulture in delujem kot umetnica.

Ustvarjalnost je zame nikoli končan proces, ki spreminja svoje umetniške oblike in izraze. Potuje skozi fizične in duhovne svetove, nas ustvarja, razdre in ponovno ustvari. Nas poustvari in spreminja. Tako je tudi moja oblikovalska znamka DILIGHT več kot 20-letno potovanje skozi različne umetniške forme oblikovanja notranje opreme, trajnostne mode in projektov ekološkega osveščanja. Trenutno je na samem robu inovativnega-trajnostnega pre-oblikovanja. 

Otroke rada vidim svobodne jim dajem možnost da se izrazijo po svoje, skozi gibanje, pogovor, ustvarjanje. Tako lahko preizkusijo svoje ideje, ki jih imajo, ne glede na rezultat. Skozi preizkušanje lastnih mej, šele lahko spoznajo sebe in zmožnosti, ki jih imajo. Kompetenten otrok lahko postane šele, ko se upa ravno prav. Ne preveč, ne premalo! In kje je to? Za vsakega drugje.

Spontanost na eni strani in kultiviranje na drugi, skupaj pomagata otroku k naravnemu razvoju celostnosti. Ravnotežje! To je ključna beseda. Ravnotežja med pogumom in previdnostjo, med spontanostjo in sočutjem. 

Zanima me človekov potencial v vsej svoji celostnosti unikatnosti, avtentičnosti in realizaciji le tega. Zanima me človekov potencial v vsej svoji celostnosti unikatnosti, avtentičnosti in realizaciji le tega. 

Razvijam kontemplativno gibalno prakso Pris(O)tno TELO, kjer skozi gibanje in glas utelešamo multidimenzionalnost vseh svojih teles (fizično, čutveno, mentalno, duhovno, svetlobno…)Je transformativna praksa samozdravljenja in integracije. Moje raziskovanje bazira v budizmu, tantrizmu, nedualnih izkustvenih učenjih. 

www.dilight.si

 

Ana Ličina

aromaterapija, parfumeristika, zeliščarstvo, naravna nega

 

Otroci so zelo dojemljivi za učenje o vonjih, o aromatičnih zdravilnih rastlinah in naravi. Zato mi je v velik užitek, ko jim pod nos molim lističe s kapljami benzoina, mandarine, vanilije, kakava, smreke, pelargonije (vse si zapomnijo hitro kot blisk) in potem opazujem njihov izraz na obrazu in prisluhnem komentarjem. Ali pa jim na travniku pokažem, kako je videti prijateljica rastlina in kaj vse zdravilnega in dišečega lahko tam najdejo. Z aromaterapijo se ukvarjam 25 let in sem certificirana aromaterapevtka. Leta 2020 sem ustanovila Ana Ličina Aroma Atelier, prej pa sem bila soustanoviteljica in strokovna vodja Šole aromaterapije. Moja strast je zasnova in izvedba različnih aromaterapevtskih izobraževanj: delavnic, simpozijev, posvetov, ekskurzij, tečajev, krožkov, parfumerskih razstav. Njihova rdeča nit je, da dišijo. Še posebej me zanimajo parfumeristika, destilacija ter vpliv vonjev na naša čustva in podzavest. Pomembno se mi zdi, da bi ljudje poznali vsaj najbolj pogoste zdravilne rastline, ki jih lahko nabiramo za čaj. In da bi si znali sami narediti kakšno preprosto stvar - kot je krema ali deodorant. Za to res ne potrebujemo doktorata ali tovarne. In ker bodo ta znanja naši otroci najbrž potrebovali še bolj kot mi, na Waldorfski šoli vodim krožek Dišeča Čarovnija. Uživam, ko z otroci izdelujemo naravno kozmetiko, smodimo starodavna kadila, nabiramo in destiliramo ter postajamo bolj občutljivi za dišeči svet okrog nas.

https://www.analicina.com/

 

Ronja Štrukelj Kreč

ples na svili

 

9 r. Waldorfske šole Ljubljana

Štiri leta že pomagam Urši pri učenju plesa na svili, drugače pa sem se s tem srečala odkar sem shodila. Intenzivno trenirat pa sem začela pred petimi leti. Nastopala sem na več dogodkih kot so Srednjeveški dnevi, oddaja Slovenija ima talent (2018), na festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica (2020-21) kot del projekta Reka sedmerih imen. Zelo rada drsam, od nekdaj rada rišem, slikam in ustvarjam. Obožujem vse živali. Maja 2021 sem imela skupaj z Uršo prvo slikarsko razstavo “V živo”. Napisala sem svojo pesniško zbirko kot končni projekt zaključka Waldorfske šole. Kmalu jo bom izdala kot Slane solze sreče.

 

 

Marša Jović

vegi kuhinja

Zaljubljena v življenje, glasbo in Afriko. Po prepričanju veganka, po duši plesalka, po srcu pa jezikoslovka. Ti trije tokovi me vodijo da krmarim med prevajanjem, vzgajanjem, poučevanjem, podjetništvom in prostovoljstvom. Sem neumorna iskalka novih znanj. 

Povezovanje z ljudmi in dejavnostmi, ki usmerjajo v mir in ustvarjalnost me navdihuje. Z njimi in v prostoru, ki ga izberejo, se sprostim v ustvarjanje jedi, ki telo podprejo v lahkotnosti. Ne me vprašat' za recept :) sestavine pa žive, rastlinske, sveže, lahke in divje. Gremo jest!

Pred nekaj leti sva s prijateljico napisali kuharsko knjigo Dao v kuhinji. Sledi štirim letnim časom, spremlja spremembe v naravi in jih upošteva; v vsakem letnem času uporablja tista hranila, ki jih narava takrat nudi.

https://www.bukla.si/knjigarna/kulinarika-dom-in-vrt/kuharski-prirocniki/dao-v-kuhinji.html

https://www.kajzica.si/

 

CENA: 270€ (plačilo do 30.aprila 2022)

                310€ (do zapolnitve prostih mest)

Število otrok je omejeno na 15, zato vabljeni k čimprejšni prijavi.

V ceno je vključeno bivanje, prehrana, prevoz na Kras, material in embalaža za izdelavo naravne kozmetike, ki jo vzamete domov.

Otroke bomo prevzeli 3.julija 2022 ob 17h pred Waldorfsko šolo Ljubljana. 

V primeru da bo prijav več, bomo odprli še en termin proti koncu avgusta.

 

INFO in PRIJAVE: aerial.silk7@gmail.com

 

 

 

katerina. kozorog.jpg
destilacija.jpg
isabela.jpg
večer.jpg
famili.jpg
IMG_20200707_084451.jpg
rišemo oblake.jpg
sončni_log-rozeta.jpg
ana v sivki.jpg
marša.jpg
ronja v soncu.jpeg
urša1_copy.jpeg
ilinka-škorpijon.jpg
IMG_6118.jpg
IMG_6921.jpg
anja-mandala.jpg
travnata urša.jpg
urša1_copy.jpeg
IMG_20200710_121023.jpg
ronja v soncu.jpeg
marša 1.jpg