top of page
Search
  • Writer's pictureUrša Štrukelj

TANDAVA- ples enosti


art: Steven DaLuz



Tandava je izjemno močna tehnika izhajajoč iz kašmirskega tantrinzma kot sem jo jaz spoznala preko tantrika Daniela Odieja. Gibanje, ki je zelo počasno, te pripelje do občutenje popolne razmejenosti iz lastnega telesa, lastne identitete in lastnih konceptualnih omejitev. Je meditacija v počasnem gibanju. Ko prideš do stanja ko začutiš tok energije, ki teče skozi tebe, se ji popolnoma prepustiš. Temu rečejo tantriki ‘spanda’. To je večdimenzionalno gibanje, saj ko spustiš znano idejo o sebi, ugotoviš da si marsikaj drugega kot to in gib te pelje onkraj sebe, te poveže s tvojo multidimenzionalnostjo. Vendar pa, kako priti tja? Do tega stanja lahko prideš potujoč iz dveh koncev. Če stanje popolnega zlitja poznaš v svojem telesu, lahko tja vstopiš nemudoma ko se le telo premakne v počasen gib. V kolikor ne, je pot do tja skozi znane poti. Tandava kot zlitje z enostjo sveta zahteva najprej delo znotraj nas da se osvobodimo spon, ki so povezani s sramom, strahom in zlorabo spolnosti. Ob tem skozi ples doživimo tudi lahko težke občutke tesnobe, strahu in groze. Lahko najprej občutimo to kot blokado v telesu, kot okove okrog vratu, kovinske zatiče, ki nam onemogočajo pretok energije. Kajti ob zastali energiji, ne moremo doživeti zlitja s svetom, če niti znotraj nas ni prostih poti za ta tok. Tok rabi prazen prostor znotraj nas da lahko prosto teče, v svojem lastnem ritmu, hitrosti in intenziteti. Potrebujemo osvobajati prostor znotraj svojega telesa, potem smo dostopni za energetske povezave s svetom. Energetske blokade so lahko že dolgo zastarane pogodbe in obljube, ki smo jih nekoč podpisali. Če jih želimo ozavestiti, se moramo z njimi srečati. To nam omogočata gib in glas, ki sta naše največje orodje k potovanju v svojo celost. Aktiviranje spolne energije druge čakre nam omogoči čiščenje telesa blokad povezane s spolnostjo, nam pomaga spustiti družbene in družinsko pogojene omejitve.


Spolna energija je energija zlitja, zlitja sebe navzven, zlitja navznoter, zlitja z drugim bitjem, zlitja s svetom. Intima je odprtost za deljenje sebe, sprejemanje, brezpogojno ljubezen. Ko ljubimo brezpogojno, lahko doživimo polno spolno zlitje z drugimi. V kolikor nismo pripravljeni se deliti, ne zmoremo intime. Ne s sabo, ne z drugimi, ne s svetom. Vendar v tem stisnjenem stanju ne moremo bivati svobodno in polno. V njem smo ujetniki lastnih strahov. Ponavadi pa za to nismo popolnma sami odgovorni. Ta strah je povezan z občutkom nelagodja, ki smo ga doživljali kot otroci glede sprejemanja naše naravne spolne energije. Ko se nismo več počutili varne, smo energijo zablokirali, skrili v kotičke sebe, kjer tiči kot blokada, kot bolečina, kašelj, astma… Mehčanje teh delov sebe, ki so vase ujeli zatrto energijo, pomeni pa sočutno delo s sabo do teh delov sebe. Saj smo s tem kompenzirali preživetje napram polnim življnenjem. Na polno živeti sebe, pomeni tudi razpustiti te dele sebe in jim dovoliti da spustijo preveliko odgovornost, ki so si jo zadali in omogočiti sistemu da prebavi to na drug, bolj zdrav način. Spoznati to energijo kot čisto, naravno in lepo nas očisti blokad da si omogočimo da lahko energija zlitja res steče skozi nas.


Danes se bomo na srečanju Pris(O)tno TELO spustili v sakralno čakro najprej s pomočjo glasu in se prepustili svoji življenjski energiji. Glas bo naš vodnik na poti do mehčanja sakralnega dela sebe, ki tam čaka kot neizčrpen vir naše ustvarjalnosti. Razširimo zavest o tem kaj pojem spolne energije pomeni nam izven danih okvirjev, ki smo jih prejeli kot samoumevne. Imejmo pogum da se počutimo dovolj varne in sprejete da lahko to naredimo na način, ki nas ne rani, ne prizadane, vendar osvobaja. Nam vrača radost, naravno stanje našega telesa ko čutimo pretok in dobro znano srečo. Polno življenje, ki smo ga vredni živeti.


Da bi razumeli večdimenzionalnost sakralne energije, jo moramo najprej razumeti, kdaj je introvertirana, kdaj pa ekstrovertirana. Kdaj potujemo z njo navznoter ter kdaj se prebudi ali zavibrira z nekom drugim. Dokler te razlike sploh ne zaznavamo, potem smo lahko žrtve zlorabe, saj nastane diskrepanca med tem kdo smo in kako nas drugi dojemamo. Včasih je naša energija enostavno rezervirana za nas in je ne bi smeli kar deliti. Potem mislimo da jo celo moramo, čeprav ni prave resonance z drugim. Pogoče smo posvojili idejo da tako pač stvari potekajo med moškim in žensko. Da nimamo izbire. Da smo šli predaleč. Odgovor, kako ne iti predaleč, pa leži znotraj nas. Sooča nas namreč s kompleksnostjo zlivanja kot takega. Ti lahko občutiš zlitje z morjem, jezerom, svetlobo, z vesoljem in je to seveda neprimerljivo z spolnim odnosom. Ali pač ne? Mnogo odprtih polj se nam odpre, ko začnemo to temo raziskovati znotraj sebe in se ne vedno spuščamo v skušnjavo da je spolna energija sprožena med moškim in žensko. Ni. V tebi je, vedno na dosegu in na stand by modu., pripravljena da se sproži in te pelje v ekstazo zlitja. Kot želimo temu reči ali temu ne rečemo nič. Pomemben je občutek, ki ga imaš v telesu, ki te spominja da se tvoje telo razširja in ni omejeno na tvojo materialno dimenzijo. Ekstaza bivanja, ki je ne more prekiniti nobena zunanja okoliščina, ker ni povezano s tem zemeljskim življenjem. Neskončen orgazem, amritza, nektar spoznanja in destilat zlitja med svetovi tu in onkraj, med zgoraj in spodaj, med moškim in ženskim principom v tebi. Da pa zabredemo v popolnoma ezoterične vode, v prepoznanju božanske esence v sebi…







36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page