top of page
Search
  • Writer's pictureUrša Štrukelj

Pris(O)tno TELO. Kaj je to?

Updated: Sep 18, 2022


pre-PROSTO

Naj te ta TENUTEK pripelje nazaj k sebi,

naj ti TELO pove kaj potrebuješ,

naj ti GLAS prebudi vse speče v tebi,

naj te GIB popelje izven konceptov,

v ta znameniti ‘’TUKAJ IN ZDAJ’’

enostavno BITI kdor si, kjer si.


’If your heart is vibrant, your mind silent, your presence unshakable, everything comes together in the very heart of the Real. Presence is not only listening to the world, it is also the permanent link with your inner nature, the natural and spatial state of your heart/mind.’’ Daniel Odier, Craisy wisdom of the Yogini




Sem šla čez globok razmislek o tem, kaj so zame srečanja Pris(O)tno TELO. Ker sledim intuiciji, je to nekaj kar vsekakor ni vodeno iz teorije, temveč popolnoma izkustveno. Ne verjamem v nov sistem, ki ga postavljam, ki ga potem nekdo sledi. Pravzaprav gre za sam proces odklanjanja od sistema kot principa. Kako se razbremeniti iz sistema, ki si ga sam postavljaš, vede ali nevede. Če razvijaš intuitivno zavedanje skozi telo, potem lahko prepoznavaš raz-plastenje svojega lastnega sisteme iz sebe. In se tako srečaš onkraj njega, brez ukleščenosti vanj. Takrat lahko rečeš da si prost. Ko pa se znaš vračat v svojo pre-prostost, je namen dosežen. Takrat si osvobojen lastnega kompliciranja, ki ga povzroča sidranje v mentalni svet. Mentalni svet je varovalka, ki jo lahko izklopimo. In preklopimo v telo.


Srečala sem se z nekaterimi holističnimi tehnikami, ki sem jih prepoznala kot domače, oziroma rezonirajo z mano. To so Movement medicine, Core energetics, Kundalini ples, Middle Earth medicine, Dearmouring Arts ter filozofije kot so Kašmirski Tantrizem (Tandava), Tibetanski budizem (open Heart-open Mind, sočutje). Sem jih šla malo bolj podrobno raziskovat in našla mnoge idejne, filozofske in metodološke podobnosti svojemu razmišljanju. Vsaka ima svoj lasten pristop in tudi energijo okrog, vendar pa so v jedru zveste odklanjanju sistemov, iskanju avtentične vsebine, ki te povezuje z globjim namenom svojega bivanja. Na poti tja se srečaš z vzorci, ki te držijo ujete, ukleščene in ki jih prepoznaš, pretopiš in se osvobodiš od zunanjih dejavnikov, ki ti jih postavlja svet, oziromi ti sam s svojo družinsko, družbeno, kulturno predizpocijo. Uporabljajo tehniko gib, ples, glas, dih, dotik, masažo, seksualno energijo, meditacijo, prisotnost, zrenje, podporo, držanje prostora. Gre za prostor utelešanja vase, globjega čutenja in integracije vsega tega v bitje, ki si, oziroma postajaš. Gre za avtonomijo bitja, kateremu moraš sam postaviti vrednost, meje, stališče, prostor, filozofijo. Gre za proces osamosvajanja od sistema kot takega. V filozofskem smislu, od sistema kot ideje.





Vabljeni v prostor, kjer se ne sprašujemo, če znamo plesat, ali imamo posluh in ali je naš glas komu všeč, bomo koga motili, se komu smilili, nekoga ogrožali, mu jemali prostor, bili preglasni, prenaporni, pretihi, neodzivni, zadržani, sploh ne-primerni, ne-ustrezni, ne-zadostni, pretemni, prelahki, prezakomplicirani, preveč zemeljski, preveč duhovni, preveč introvertirani, preveč ekshibicionistični, preveč… karkoli…

pre-PROSTO odmečemo vse te ujete, prisesane ideje, ki nam krojijo življenje brez da bi zanje sploh vedeli. Stopimo v prostor svobode in se srečamo s sabo onkrat misli, onkraj ujetosti. srečamo se polni, celi, zdravi in srečni. Od tam potem celimo dele sebe, ki to niso.

Vabljeni v prostor, kjer osvobodiš percepcijo in si dovoliš biti kar si, sam sebi dovoliti kar si.

Pris(O)tno telo je odprt prostor za raziskovanje in spoznavanje svojega bitja, sveta, energije, glasu, giba, prostora onkraj lastnih ovir. Je prostor ko se spustimo v telo in mu damo vrednost v vsej svoji ranljivosti in čutenju. Damo vrednost lastnim bolečinam, ranam, temi in svetlobi. Smo odprti in razumevajoči, ljubeči in neobsojajoči.


Odpri si prostor svobode in sočutja skozi Pris(O)tno TELO


Urša

40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page