top of page
  • Facebook
  • Instagram

V ŽIVO

razstava upodobljene poezije in akrilov na platna

avtorici: Urša Štrukelj in Ronja Š. Kreč

otvoritev 29.5.2021 ob 19h,

galerija Lična hiša, Ajdovščina

umetniški program: ples na svili-Ronja

uglasbena poezija-Blaž Učakar(Čedahuči)&Ronja

 

V skupinsko prodajno razstavo bosta svoje delo strnili dve ustvarjalki, mama in hči, vsaka na svoj način.

Urša bo svojo ustvarjalnost zlila v tekstilije in umetnost poezije v sliki, Ronja pa bo ustvarjala skozi tehniko akrila na platnu in svojo poezijo vključila kot spremljavo k slikam. 

Mlada ustvarjalka Ronja je pred kratkim doživela hudo preizkušnjo, ki jo je zaznamovala. Zgorela jim je namreč družinska hiša in vse v njej. Slikanje in ustvarjanje glasbe ji pomaga pri predelovanju težkih občutkov. Ronja je velika ljubiteljica konjev, nekaj časa že jaha, v preteklosti pa je tudi tekmovala. S prodajo del bi zbrali sredstva za nakup (terapevtskega) konja, ki si ga zelo želi. Razvija svoje mnoge umetniške talente. 

Na otvoritvi bo poleg nastopa plesa na svili , z glasbenikom Blažem Učakarjem (Čedahuči) zaigrala tudi uglasbeno poezijo.

Tematika razstave razgrinja vprašanje Kako ‘v živo’ zmoremo čutiti? Obenem pa nas vabi v okušanje in izkustvo samega izkustva. Kaj je tisto kar izkušamo, sebe ali življenje? Ali ‘budno’ spremljamo, smo priča življenju samemu ali ga ustvarjamo kot nekaj miselno poustvarjenega?  Ta vprašanja pa niso mentalne in filozofske narave, temveč nas vabijo da se skozi pesnitve in podobe potopimo v izkušnjo.

Življenje včasih ni zgolj užitek in lepota, temveč tudi bolečina in tema. Ustvarjalni procesi, ki jim dovolimo da delujejo v prostem teku, so močan katalizator za izražanje najglobjih občutij in  zapisov  v nas. Saj se nam vsak močan dogodek ali katastrofa  zapišejo nekam v telo. Lahko jih zlijemo v podobo, pesem, ples, v kreativnost. Ustvarjanje je proces prepuščanja temu toku živosti. Ali ga lahko začutite? Mu lahko sledite?

 

Z razstavljenimi deli vabiva v raziskovanje budnosti in v radovednost tudi vas. Kaj podoba ali pesnitev prebudi v tebi? Ali lahko prepoznaš svojo lastno lepoto in tudi svojo lastno bolečino? Svet je preplet vsega tega in če se mu izogibamo, ga ne moremo čutiti v vsej svoji polnosti. 

Vabiva te v čuječnost in sočutje. 

prostovoljni prispevki

PayPal: dilightning@gmail.com

O avtoricah:

URŠA ŠTRUKELJ

RE-kreativka, filozofinja, plesalka

www.dilight.si

 

Ustvarjalnost je zame nikoli končan proces, ki spreminja svoje umetniške oblike in izraze. Potuje skozi fizične in duhovne svetove, nas ustvarja, razdre in ponovno ustvari. Nas poustvari in spreminja. Tako je tudi moja oblikovalska znamka DILIGHT več kot 20-letno potovanje skozi različne umetniške forme oblikovanja notranje opreme, trajnostne mode in projektov ekološkega osveščanja. Trenutno je na samem robu inovativnega- trajnostnega pre-oblikovanja. 

Moja plesna podlaga so 20-letne izkušnje v sodobnem plesu, kontakt improvizaciji, 16-letne izkušnje v plesu na svili, 12 let tanga, 6 let conTanga. Delo s telesom, gibom in glasom ima velik potencial samoosveščanja in poglabljanja vase in iskanja stika s sabo kot celostnega bitja. Oblikujem programe, kjer svoje ustvarjalne potenciale združujem v enoten sklop potovanje skozi fizično, čutveno, mentalno in duhovno telo. Poimenovala sem jih Pris(O)tno TELO. Zanima me človekov potencial v vsej svoji polnosti, v vsej svoji unikatnosti, avtentičnosti in realizaciji le tega. 

Organiziram večdnevne odDIHe (za odrasle in otroke), kjer imamo možnost da se poglobimo vase in poslušamo telo, smo v stiku z naravo, z divjim v nas, zbudimo notranje bitje, poslušamo intimne zgodbe, se izrazimo skozi ples, pisanje, ustvarjanje z naravo.  Na ta način poustvarjamo svoje življenje, rekreiramo svojo živost in se znova in znova rojevamo na novo. 

 

RONJA Š. KREČ, 

14 let, 8 r. Waldorfska šola Ljubljana

Ronja obožuje vse živali. Dve leti že pomaga Urši pri učenju plesa na svili, drugače pa to izvaja odkar je shodila. Nastopala je na več dogodkih kot so srednjeveški dnevi, oddaja Slovenija ima talent( 2018), na festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica (2020) kot del projekta Reka sedmerih imen. Zelo rada se uči drsat. Od nekdaj rada riše, slika in ustvarja. Tokrat bo prvič predstavila svoja umetniška dela javnosti. 

 

V ŽIVO

Življenje v živo živet,

čutit svet

da obstaneš- zadet.

Slečen, razgaljen, brez kože,

v tukaj in zdaj breizizhodno ujet.

V živo me je zadelo,

živ si, živ je, živi smo.

Življenje se vsak trenutek,

brez pregrad, okvirjev in konceptov,

brez vnaprej mišljenih idej,

odpira, razgalja, predaja.

Kako odprt je lahko tvoj pogled,

kako širok razgled?

Kako visoko seže oko,

kako globoko srce?

S srečo stkan je svet,

prežet, s svetlobo zaklet,

v svetlobo ujet.

Bodi kreacija sveta,

odprto dno, 

padec, polom, zlom.

 

Prosojna koža novega sveta

celi razpoke črepinj.

Nekatere rane so globoke in bolijo.

Medten ko bolijo, se celijo,

medtek ko se celijo, bolijo.

V živo bit človek, 

pomeni v živo živet, 

čutit svet. 

(Urša)

 

ŽIVLJENJE

Življenje vedno čudovito je,

ko se s svojo glavo gledam se.

 

Življenje živim,

se vase poglobim

in svoje skrivnosti ugotovim, 

ko sanje zaživim.

 

Nikoli ne veš, 

a nekoč izveš,

kdaj boš umrl

in se v zemljo zatrl.

 

Morje in reke,

hribovi ter neke

najlepše prepreke,

so mi na poti zanete.

 

Pojem življenja

in našega cvetenja, 

dobrote, želenja

potegne te nase,

da poglobiš se vase. 

(Ronja)

vabilo-pogled.png
bottom of page