Ker so nam bile lanskoletne počitnice prav vsem tako zelo všeč, jih bomo letos ponovili. Všeč je bilo in otrokom in staršem in celemu delovnemu timu. Vse naše landart umetnine so navdušile celo gospodarici sončne posesti Sončni log. Lahko pridemo zopet! Vabljeni ob letu osorej. Več o tem, kaj se je dogajalo, pa klikni tukaj.

  • Facebook
  • Instagram

Dišeče Zračne Počitnice:

kreativno počitniško varstvo za otroke 

4-9 julija 2021

posest Sončni log na Krasu

 

Na robu vasi Hudi log je posest, na posesti je hiša, pred hišo je drevo in na drevesu visijo tri svile. Ob drevesu stoji okrogla kamnita miza, ob hiši je nasad sivke, pred hišo velik travnik, ob travniku pisana pravljična hiška. Vse je kot nalašč pripravljeno da ponovno izčaramo zanimive, dišeče, čarovniške, kr divje počitnice, kjer bomo plezali po svilah, ustvarjali svoje dišeče pripravke, ostrili nosove, destilirali sivko, delali travnato jogo, plesali in se smejali. Jasno! in zabušavali, saj bodo vendar počitnice. Postali bomo umetniki v naravi in ustvarjali s kamenjem, lesom, mahom, listi, vejami, s tem kar bomo pač našli na naši posesti. Lani smo naredili tipi Zaupanja in noro lepo mandalo v Art cafeju.  Imeli bomo filozofske debate, trenutke tišine ter pravljične izlete.

Čez dan bo treba nabrati kaj lesa, da bomo zvečer ob ognju igrali inštrumente, peli,plesali in se zabavali. Spali bomo v hiši, mini hiški, v viseči mreži ali v šotoru na travniku. Po želji!

Razdelili se bomo v dve skupini po starosti, ki se bosta menjali na delavnici plesa na svili in naravne kozmetike. 

 

Katerina se je izkazala z izvrstno vegi kuhinjo, začinjeno s divjo hrano, ki jo bomo sami nabrali. ps: Lani so tudi mesojedci preživeli. 

 

Mešanica med prosto igro, učenjem novih veščin in ozaveščanja otrok o tem, kaj nam narava vse ponuja. Kako kultiviramo odnos z naravo? Smo umetniki skupaj z njo. Narava in vse živo v njej, je vse živo v nas. Kaj lahko uporabimo za prehrano, kaj za zdravje, kaj za pike, kaj za opekline, kaj za nego? Kako se sami preskrbimo v največji meri? Kako začutimo naravo šele v tišini? Zakaj smo kdaj tiho? In zakaj se moramo nujno o nekaterih stvareh pogovarjati, si deliti mnenje? Imeli bomo poseben čas za urjenje tišine in urjenje izražanja mnenj, debatiranja. 

 

Prinesi inštrument, spalko, podloga za na tla, oblačilo za menjavo, ki ga ne nosiš več.

 

Za prevoz iz Ljubljane na Kras bo poskrbljeno s kombijem.

Ob koncu, v petek 9.julija ob 17h ste starši vabljeni da nas pridete pogledat, kaj smo ustvarili v naravi, kako smo se izurili na svili, katere nove užitne rastline poznamo, kakšno kozmetiko smo si ustvarili za domov, o čem smo debatirali. Veliko bo za videt, slišat, za povohat in se čudit.

Čudenje je vir ŽIVOSTI.

 

okvirni PROGRAM:

8-9h- TRAVNATA joga - zbujanje teles v tišini in jutranji krog občutij

9-10h- DIVJI samopostrežni zajtrk-

10h-11 30- Ples na SVILI / DIŠEČA čarovnija

prosto divjanje in nabiranje DIVJIH rastlin za kosilo in naravnih materialov za ustvarjanje

13h-14h- LANDart- ustvarjanje z naravo

14h-15h- DIVJE kosilo- na ognju

16h-17: 30- Ples na SVILI / DIŠEČA čarovnija

prosto divjanje in ustvarjanje

18h-19h- večerja- iz pravljice

OGENJ, petje, ples in prosto divjanje

10h dalje TIŠINA!

 

 

POČITNIŠKI TIM sestavljamo:

 

vodja projekta

Urša Štrukelj

ples na svili, land-art, travnata gibalna joga, filozofski utrinki

 

Otroke rada vidim svobodne jim dajem možnost da se izrazijo po svoje, skozi gibanje, pogovor, ustvarjanje. Tako lahko preizkusijo svoje ideje, ki jih imajo, ne glede na rezultat. Skozi preizkušanje lastnih mej, šele lahko spoznajo sebe in zmožnosti, ki jih imajo. Kompetenten otrok lahko postane šele, ko se upa ravno prav. Ne preveč, ne premalo! In kje je to? Za vsakega drugje.

Spontanost na eni strani in kultiviranje na drugi, skupaj pomagata otroku k naravnemu razvoju celostnosti. Ravnotežje! To je ključna beseda. Ravnotežja med pogumom in previdnostjo, med spontanostjo in sočutjem. 

www.dilight.si

 

Ana Ličina-

aromaterapija, parfumeristika, zeliščarstvo, naravna nega

 

Otroci so zelo dojemljivi za učenje o vonjih, o aromatičnih zdravilnih rastlinah in naravi. Zato mi je v velik užitek, ko jim pod nos molim lističe s kapljami benzoina, mandarine, vanilije, kakava, smreke, pelargonije (vse si zapomnijo hitro kot blisk) in potem opazujem njihov izraz na obrazu in prisluhnem komentarjem. Ali pa jim na travniku pokažem, kako je videti prijateljica rastlina in kaj vse zdravilnega in dišečega lahko tam najdejo. Z aromaterapijo se ukvarjam 25 let in sem certificirana aromaterapevtka. Leta 2020 sem ustanovila Ana Ličina Aroma Atelier, prej pa sem bila soustanoviteljica in strokovna vodja Šole aromaterapije. Moja strast je zasnova in izvedba različnih aromaterapevtskih izobraževanj: delavnic, simpozijev, posvetov, ekskurzij, tečajev, krožkov, parfumerskih razstav. Njihova rdeča nit je, da dišijo. Še posebej me zanimajo parfumeristika, destilacija ter vpliv vonjev na naša čustva in podzavest. Pomembno se mi zdi, da bi ljudje poznali vsaj najbolj pogoste zdravilne rastline, ki jih lahko nabiramo za čaj. In da bi si znali sami narediti kakšno preprosto stvar - kot je krema ali deodorant. Za to res ne potrebujemo doktorata ali tovarne. In ker bodo ta znanja naši otroci najbrž potrebovali še bolj kot mi, na Waldorfski šoli vodim krožek Dišeča Čarovnija. Uživam, ko z otroci izdelujemo naravno kozmetiko, smodimo starodavna kadila, nabiramo in destiliramo ter postajamo bolj občutljivi za dišeči svet okrog nas.

https://www.analicina.com/

 

 

Anja Radšel- 

land-art, peka domačih dobrot

 

Živim z naravo in skoznjo vodim otroke vseh starosti da se ji prepustijo, jo spustijo vase in gradijo svoje jedro skladno z naravnim razvojem in učenjem. Narava ponuja številne izzive, spodbuja k stiku s sabo in z drugimi, je neskončen poligon za raziskovanje in izražanje lastne ustvarjalnosti, pomaga graditi zdrave vrednote in predvsem nepristransko sprejme avtentičnost vsakekga posameznika. 

 

Katerina Vovk

vegi kuhinja, pravljičarstvo

 

Zaljubjena sem v Naravo. Zato že nekaj časa bivam tam, kjer je neokrnjena in izredno živa. V njej vsakodnevno opazujem preplet živega in nevidnega sveta, ki me inspirira na vsakem koraku. Moje poslanstvo je povezovanje otroškega sveta s pristno Naravo preko pripovedovanja pravljic. Naravo pa bomo prinesli tudi v našo vsakodnevno kuhinjo. Pletli bomo zgodbe užitnih rastlin, ki jih bomo spretno čarali v loncih. In se prepričali kako so lahko dobre in okusne.

Ustvarjam unikaten nakit z naravnimi rečnimi kamni.

https://www.facebook.com/riverstonecreations

 

 

CENA:   250€ (plačilo do 24.aprila)

                   290€ (do zapolnitve prostih mest)

Število otrok je omejeno na 15, zato vabljeni k čimprejšni prijavi.

V ceno je vključeno bivanje, prehrana, prevoz na Kras, material in embalaža za izdelavo naravne kozmetike, ki jo vzamete domov.

Otroke bomo prevzeli 4.julija ob 17h pred Waldorfsko šolo Ljubljana. Kdor želi, jih seveda lahko sam pripelje. 

V primeru da bo prijav več, bomo odprli še en termin proti koncu avgusta.

 

INFO in PRIJAVE: aerial.silk7@gmail.com

ilinka-škorpijon.jpg
IMG_6118.jpg
IMG_6921.jpg
travnata urša.jpg
IMG_20200710_121023.jpg
anja-mandala.jpg
katerina. kozorog.jpg